Számít, hogy melyik állampapírt veszed?

Az egyik legtöbbet keresett pénzügyi téma az interneten, hogy éppen melyik állampapírt válasszam. A bejegyzésben megválaszolom ezt is, de azt kell mondanom, hogy nem szeretem a kérdést. Sokkal több időt töltünk vele, mint amennyit ér, de tl;dr: amíg elérhető, fél éves időtáv felett vegyél PMÁP-ot, rövidebb, pontosabban meghatározható időtávra DKJ-t. Legalábbis ez a jó válasz most, és ez volt az utóbbi közel 10 évben is. Ha változik valami, frissítem a tartalmat.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

A kérdés viszont azért problémás, mert rossz helyre tesz egy csomó energiát. Aki járt a befektetési oktatásomon, az tudja, hogy a magyar állampapír (különösen a lakossági szekciója) egy megtakarítási számla, kicsit jobb kamattal. Ennek megfelelően, hacsak nem rövid távra fektetünk be, jelentős pénzzel érdemes mást keresnünk.

melyik állampapírt válasszam

Pont emiatt majdnem mindegy, hogy 10 vagy 7%-os hozamot érsz el. Ha egymillió forintod van benne, akkor havi kétezer-ötszáz forint különbség van aközött, hogy a legjobbat választod, vagy az egyik kevésbé jót. Nyilván ezért felesleges komoly kutatómunkát végezni. Ha nagyon kimaxolod, és 10 millió forintot teszel állampapírba, akkor már talán van értelme tovább olvasni a bejegyzést, de sokkal okosabb nem leszel a fenti tl;dr-en kívül, de két perc az egész.

Melyik állampapírt válasszam?

A bejegyzés írásakor a lakosság számára másfél éven túl az alábbi 3 állampapír lehet érdekes. A diszkontkincstárjegyet és az 1MÁP-ot kizártam az összehasonlításból, mert egyrészt elég alacsony a hozamuk, másrészt csak akkor lehetnének esetleg jobbak, ha valaki nagyon pontosan meg tudja határozni a beléjük fektetett pénz felhasználási időpontját.

PMÁP: ahogy a bevezetőben írtam, 3 perc Google után ez a legjobb megoldás, nem követsz el hibát, ha ennél maradsz. Ha véletlenül utólag kiderül, hogy más jobb lett volna, akkor még 10 milliós befektetés mellett is csak pártízezer forintot buktál. Ha esetleg megfordulna a trend, és kamatemelkedési ciklus következne, akkor a BMÁP jobb lehetne, de erre jelenleg semmi jel nem mutat. (Ha esetleg kéz alatt tudsz venni idén ~18%-osan kamatozó PMÁP-ot, ne tartsd vissza magad…)

FIXMÁP: a PMÁP kihívója lehet 2025-től, ha a 2024-es infláció 6% körüli lenne, s később tovább csökkenne. De itt merül fel igazán a kérdés: mennyi időt érdemes gondolkozni azon, hogy vajon mennyi lesz az infláció 2025-ben? Hacsak nem vagy hivatásos jós, akkor valószínűleg nem sokat.

EMÁP: ha valaki feltétlenül forinton kívül nézelődik, de meg szeretne maradni a lakossági állampapírok világában, akkor jobb híján az EMÁP marad. Hozama közel sincs a korábbi P€MÁP-hoz, sőt a tőzsdén szinte jobb nem lakossági papírokat lehet vásárolni. Nyilván vele együtt az árfolyamkockázat mumusával is szembe kell nézni.

Ha a fenti 3 papír közül választunk, akkor nagyon mellé nem nyúlunk jelenleg. De ha nincs komoly pénzünk állampapírban, akkor igazából a legrosszabb jelenlegi lehetőséggel (MÁP+) sem csinálunk hatalmas hibát, tehát közel mindegy hogy melyik állampapírt választod.

5 comments on “Számít, hogy melyik állampapírt veszed?

 1. Engem az érdekelne, magyar euró vagy esetleg dollár alapú államkötvényt hol lehet vásárolni, és milyen néven lehet ezekre rákeresni? Mostanában elég sok cikkben előjött, hogy vannak magyar kibocsátású devziakötvények, amik elég jó kamatot fizetnek, de egyszerűen képtelen vagyok rájuk lelni. Pl a 2033-mas lejáratú eurós államkötvény, ami 5% hozamot fizet.
  Köszi!

  1. Az ilyeneket brókereknél lehet vásárolni, de nincs mindnél mind. De ahogy a részvényekkel (pláne az egyediekkel), úgy a kötvényekkel is óvatosan kell bánni, mert nem csak kamata, hanem hozama is van.

 2. Köszi! Közben az IBKR-en sikerült megtalálnom:
  HUGOVT 5.375 Sep12’33 XS2680932907 BAA2Hungary Government International BondSMART
  ISIN XS2680932907

  Igen, az tiszta, hogy ennek árfolyama is van. Úgy látom a mostani árfolyamon megvásárolva 4,9% éves kamatot adna a lejáratig.
  Ez 10 éves távon nézve azért még így se tűnik rossznak.

  Preview esetén viszont ezt látom:
  This product is temporarily unlimited for opening new positions as it is subject to the Hungarian Social Contribution Tax.
  Lehetséges, hogy emiatt az IBKR nem engedi ezt megvásárolni? Vannak még problémák a szocho miatt IBKR-en, vagy ez tényleg csak warning már vajon? Viszont, ha TBSZ-re vásárolom, akkor ez egyébként se érintene.

 3. Egy dolgot nem értek.Az aktuális yield értékét nem úgy kellene számolni, hogy elosztom az éves kupont a kötvény aktuális értékével?
  www(pont)boerse-frankfurt(pont)de/bond/xs2680932907-ungarn-republik-5-375-23-33
  Last price 103.63
  Coupon 5.375%
  Jelen esetben 53,75/1036,3–>5,187%
  Ehhez képest kevesebbet írnak, és IBKR-en is hasonló eltérés van az én számításomhoz képest:
  Yield in % (last price) 4.8890
  Tudnál segíteni abban, én mit számolok rosszul?
  Előre is köszi!

  1. A számításod nem jó, ha az egy éves kamatot elosztod a mostani árfolyammal, akkor nem kapod meg a hozamot. A belső megtérülési rátát kell kiszámolni (BMR), úgy kijön a 4,88.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük