Számoljunk, mennyire éri meg a TBSZ!

Erről a témáról csak videót akartam készíteni, de mivel számolótábla is készült hozzá, inkább beágyazom az oldalra is. Ha érdekel a teljes tartalom, nézd meg a videót, hogy mennyire éri meg a TBSZ.

Már sokszor írtam, hogy arról, hogy szinte nem is kérdés a TBSZ használata. Azt sem titkolom, hogy szerintem a vagyonadó nem kifejezetten okos dolog, de már létezik; amikor a tőkejövedelem adózik, akkor általában a vagyon is. Ugyanis a tőkejövedelemadók nem veszik figyelembe az inflációt, ezért gyakorlatilag a vagyon értékének megtartása is adóztatva van. Ez szélsőséges esetben azt jelenti, hogy az adó hatására a reálhozam negatív lesz. A pozitív reálhozam pedig a befektetők jelentős részének minimum elvárása, még ha ez bizonyos körülmények közt nem helyes elvárás is.

Persze hazánkban a tőkejövedelem-adó jelentős részét a TBSZ segítségével ki lehet kerülni. Ennek az extra költségéről viszont nem érdemes megfeledkezni, ezért a táblázatban a TBSZ miatt felmerülő extra költség is szerepel. (Az Interactive Brokers levásárolható TBSZ költsége miatt – a link szponzorált, aki kattint párszáz forinttal támogatja a munkám! – az összehasonlítás csak közelítő, valamint a táblázatnak nem célja, hogy minden befektetési költséget bemutasson, mert a döntésben irreleváns. A teljes költségstruktúrát itt találod, szintén számolótáblával, ha ez érdekel.)

Ahogy írtam, bizonyos paraméterek mellett az adó meghaladja a reálhozamot, ezért bemutatok néhány esetet.

A számolótáblát pedig itt lent találod. FONTOS! A szolgáltatók közti döntésre a tábla alkalmatlan. Az alsó rész csak azt mutatja meg, ha egyébként is az adott szolgáltatónál lenne számlád, akkor megéri-e a TBSZ vagy sem.

5 comments on “Számoljunk, mennyire éri meg a TBSZ!

 1. A Lightyear TBSZ-e, hogy fog a fenti számításba beleszólni?

  A videót is néztem. Ott azt fogalmaztad meg, hogy 1 millió forinttal nem sok értelme van TBSZ-t nyitni. Magam részéről kb havi 40-50 ezret tudnék most TBSZ-re szánni. Lenne értelme „tanulásként” nyitni egy ilyet?

  1. Még nincs elég adat a Lightyearről, de azzal jelenleg a fiatalsága a probléma. Ha elindul a TBSZ, akkor valószínűleg fel fog kerülni az összesítő táblába. Viszont a táblát nem befolyásolja, ha a hírek igazak, ott bármilyen összegnél megéri majd a TBSZ, de azt nem ebből a táblából tudjuk meg, hogy melyik a jobb.

   Őszintén ilyen összeggel nem annyira éri meg semmi befektetés, csak lakossági ÁP. De ha feltétlen ragaszkodsz a tőzsdei befektetéshez, akkor TBSZ-en kívül, érdemes, eladás után figyelve az adózásra…

  2. Köszönöm a választ, Kontroller!

   Egyelőre (aktuális célok miatt) csak ÁP van. Viszont ha ezek a célok megvalósulnak utána lenne lehetőségem elkezdeni jelenősebben megtakarítani. Pont ezért, szerettem volna kicsit „tréningezni”, hogy ne csőstül jöjjön minden. A tanácsot ettől függetlenül köszönöm, igyekszem türelmes lenni!

  3. Válasz erre: Kontroller szerint: 2023.11.16. 17:09
   Havonta mekkora összegtől érdemes részvénybe fektetni?

  4. Nem feltétlenül havi szinthez kötném, inkább vagyonhoz, amiből legyen jó pár millió. Pl van 10 millió, akkor 1-2 milliót részvénybe beleteszünk, aztán amikor újra megvan a 10, mehet 1-2 újra részvénybe. Lehet, hogy félévente/évente jön össze ennyi, lehet, hogy havonta, de nem fizeted ki az életed tranzakciós díjakra…

   beletettem a neved 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük