Szombatévem első hónapja

Az ismerőseim (és a coachingra vagy oktatásra jelentkezők) tudják, hogy nagyjából egy hónapja elszakadtam a munkaerőpiactól és megkezdtem az első alkotói szabadságomat. (Honnan tudod, hogy valaki sabbaticalon van? Elmondja!) Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni, hogy miről szól a szombatév (avagy sabbatical), valamint beszámolni arról, hogy milyen tapasztalatokat szereztem ez idő alatt.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

A blognak nem célja, hogy a személyes életem részleteit osszam meg, a bejegyzés (vagy ha lesz folytatása, akkor bejegyzések) célja inkább a tapasztalat átadása. Ezért lesznek olyan olvasók (ismerősök), akik többet tudnak a helyzetemről és a motivációimról.

szombatév

Mi az a Sabbatical?

Ez egy olyan időszak, amikor az ember visszavonul a főállásától, és mással tölti az idejét. Ez lehet valami kreatív tevékenység, könyvírás vagy utazás. A lényeg, hogy a végén újult erővel tudjon visszaállni a munka világába.

Gyakorlatilag egy mini FIRE-ről beszélünk, csak itt egyértelmű, hogy pénzért kell még visszaállni a munka világába. Azt sem írja elő senki, hogy ez fél vagy 5 évig tartson.

Sokan döntenek a szombatév mellett kiégés gyógyítására vagy elkerülésére, de jó lehet egy új képesség fejlesztésére is.

Nekem miért kellett?

Az egyik fő indok, hogy az utóbbi években sok fontos dolog került a háttérbe a munkáim miatt. Korom lassú előrehaladtával kevesebb a motivációm túl sokat dolgozni, így néha nehéz volt megfelelő teljesítményt nyújtanom a munkahelyemen, a blogon és egyéb projektjeimben. A hobbikról, tanulásról már nem is beszélek. Ezért úgy határoztam, hogy hagyok egy fél év pihenési, felkészülési időt magamnak, amelynek egy részét tanulásra, olvasásra fogom fordítani. Hogy ne a megtakarításainkat éljük fel, kicsit több időt szánok az egyéb szakmai és nem szakmai munkáimra.

A céljaim közt szerepel pár kisebb dolog is, például a nappali kifestése, vagy az egyik korábbi karácsonyi ajándékomban rejlő potenciál kihasználása.

Az eredményekkel kapcsolatban elég rosszul állok, gyakorlatilag a pihenés az egyetlen, amit fel tudok mutatni. Szerencsére volt időm meglátogatni a szüleimet, valamint pár nap horgászat is belefért. Idén nem szakadtam szét, amikor a kölcsön gyerekeket nyaraltattuk, minden programjukban részt tudtam venni. Ezen a nyáron végre nem maradt el a baracklekvár, valamint több olyan találkozást is sikerült megejteni, amikre korábban hónapokig csak az időpontot kerestük. Ezek mind kis dolgok, amiknek nagyon örülök.

Sajnos még nem sikerült a nappali kifestése, a festéket is csak tegnap szereztem be, valamint azt hittem, hogy egyéb projektekkel is előrébb leszek (szerk: azóta a festés nagyobbik fele elkészült). Azt kell mondanom, hogy a sabbatical és a programok szervezése sokkal többet kivesz az emberből, mint amire számítottam.

A következő időszakban az elmaradt festésen kívül szeretnék a projektjeimmel több időt tölteni. Az utazások, látogatások miatt a megfelelő napirend komoly nehézséget okoz, ezen jó lenne javítani.

Mennyibe fog kerülni?

Az egyik legnagyobb ellenérvem a pihenéssel kapcsolatban az volt, hogy mennyi pénzbe fog ez kerülni. Első ránézésre is többmilliós összegről beszélünk, még ha a gyakoribb befektetési oktatás, a több coaching és az egyéb vállalkozói munkák javítanak is a helyzeten. Az is igaz, hogy az első időszakot az állam megtámogatta, de az elmaradt haszon így is jelentős.

Az eddigi, 50% feletti megtakarítási rátánk a 0 közelébe kerül. Na, nem azért, mert hirtelen sokkal nagyobb lábon élünk, de ez az eredménye a fő bevételi forrás kiesésének. Pontos számot csak utólag tudok majd mondani, de könnyen lehet, hogy a vállalkozási kiadásokkal együtt negatív is lesz. (Konyhatündér bevételeinek nagy része is vállalkozási tevékenység eredménye, ezért azt előrejelezni közel lehetetlen.)

Összefoglalva

Még nem tudom azt mondani, hogy megérte. Sok időt fordítottam a tanulásra az utóbbi egy hónapban, de soha nem volt kérdés, hogy dolgozni is szeretek. Hiányzik a mindennapos Excel, valamint az időgazdálkodásomat javítani kell. Azt hiszem, sikernek fogom elkönyvelni, ha a következő munkámat olyan motiváltan tudom majd kezdeni, amennyire a projektjeimmel, oktatásokkal foglalkozom.

13 comments on “Szombatévem első hónapja

 1. Latom valtjuk egymast 🙂 en kozel tiz honap pihenes utan ugy nez ki egy het mulva ujra kezdek egy projektet. Most ugy erzem hogy elegge kipihentem magam, az utobbi ket honapban kezdtem el uj szakmai dolgokat tanulni.

  “az első időszakot az állam megtámogatta”

  ez azt jelenti hogy felmondtal az eddigi munkahelyeden?

 2. 2021 júlitól fél évig voltam fizu nélküli szabadságon. 18 év folyamatos munkaviszony volt mögöttem, elfáradtam, lehet kicsit kis is égtem, főleg, hogy végig multi környezetben dolgoztam. Nagyon kíváncsi voltam, hogy élem meg. Vegyesek a tapasztalataim. A pihenés része nagyon szuper volt. Amit elterveztem extrában viszont, olyan 50% ban tudtam csak megvalósítani. A lelassult kellemes élet azt is magával hozta, hogy a végén nem olvastam többet, nem sportoltam többet, sőt még horgászni sem horgásztam többet. Kicsit olyan voltam, mint a nyugdíjasok, akiknek semmi dolga, még sincs idejük semmire. 🙂 Nem váltottam meg a világot, pedig vhol azt reméltem, hogy történni fog vmi, ami idáig azért nem történt meg, mert az időm és a pszichikai energiám a mókuskerék pörgetésére volt lekötve. Arra is rájöttem, hogy semmi bajom a munkával, de igen, a lendület, meg a motiváció fogy. Azóta is a korábbi cégnél dolgozok, de jött új projekt amit szeretek. A régi kifutása volt egyébként az egyik ok, hogy el tudtam menni. Ha lesz lehetőségem kevesebbet dolgozni, pl a 4 napos munkahétre, fogok vele élni, és talán így egy olyan egyensúlyt lehet teremteni, hogy ne is érezzem problémának, hogy esetleg kicsit később érem el a FIRE-t, és ne is akarjak megint hónapokra szabadságra menni. Az anyagi függetlenség célként továbbra is megmaradt, sőt, főleg, hogy nem csak lehetőségnek gondolom, hanem kényszernek is, hogy az ember gondoskodjon az időskori megélhetéséről.

  Ja igen, olyan 2/3 a megtakarítási rátám, de el tudtam engedni, hogy ez időlegesen lecsökkent. Azt látom, hogy a több pénz valóban nem boldogít, tényleg csak egy szám az excellben. Idáig is komolyan vettem a reálhozam elérését, de most ez még kritikusabb viszont. Ellenben azt is látom, hogy hiába dolgozik a hangya egész nyáron, a tücsök meg meg csak hegedül, ha jön a hideg tél, könnyen megfagynak mind a ketten… Szóval most visszavettem a megtakarítási rátát 50% ra, mondjuk nem is volt sajnos nehéz, megtartani volt nehéz az 2/3 ot, és több szórakozásra veszem rá magam, reméljük a kiégést is kezeli kicsit, főleg ha ésszel csinálja az ember.

  1. Köszi a tapasztalatot!

   Közben hogy érezted magad? Mikor kezdtél el visszavágyni a munkába?

 3. Az alkalmazhott világából nem olyan könnyű kiszakadni. Nem fog menni egyik pillanatról a másikra. Minél tovább alkalmazott valaki, talán annál nehezebb lesz elengedni. A nyugdíjas tényleg egy jó példa. Lehet nem véletlen hogy olyan „mintha nyugdíjas érzés” volt az első hónap. Várja a munka végét az ember, hogy végre ne kelljen dolgozni, aztán rájön, hogy a napi biztos munka adja meg a mindannapjai alapját. Házasság, gyerek, barátok, hobbi, ide vagy oda, a munkáról hamar kiderül, hogy valahol mégis minden előtt van. Nem is vár túl sok egy magyar nyugdíjasra, de az egy másik téma. Vállalkozónak lenni, nem alkalmazottként élni és dolgozni (így együtt van értelme és nem külön-külön) is egy képesség/készség, éppen ki hogyan gondolja. Nem való mindenkinek, az tutti. Egyelőre úgy néz, hogy „Kontroller” sem tudja igazán született alkalmazott vagy egy született vállakozó. Majd kiderül 🙂

  1. Köszi a gondolatokat!
   Az utolsó felvetésre megmondom neked a választ most azonnal: alkalmazottnak való vagyok, ez nem is kérdés. Az, hogy mellette jön némi mellékes a hobbijaimból, az csak a szabadidőm hasznos eltöltése, nem több. 😉

  2. „Várja a munka végét az ember, hogy végre ne kelljen dolgozni, aztán rájön, hogy a napi biztos munka adja meg a mindannapjai alapját.”
   Vagy nem.

 4. Akkor lehet csak új munkahelyre van szükség, nem több „szabadságra” 🙂

 5. Udv. az Uj Vilagban.

  Megszokod, feltoltodsz es ujra lesz energiad teljes sebesseggel robogni.

  Viszont ragados, fuggove tesz. Tudod mikor van vege a session-nek es vegre pihenhetsz….Sokaig alszol, leszarod apenzkoltest, penz mindig van lesz, jon megy. Ne azon legyen a fokusz hogy mekkora az elmaradt haszon. Nem azert csinalod. Hanem ,mert belefer. Penzugyileg, erkolcsileg 🙂 Csak dolj hatra es elvezd. Ilyenkor van ido hatizsakos bulikra a vilag masik vegen, apropenzbol. Az utazas amugy sem kerul sokba ha ertelmes vagy. Pl globetrotter jegyek, de van idod, szoval ki tudod varni a megfelelo slot idot stb.

 6. Kezdetben fura lesz, h nincs kerete az eletednek. Sokan itt esnek szejjel, elojonnek a kompenzacios dolgok, elindul a downhill.

  Jo dolog magad betablazni tanulassal stb-vel, de akkor mi ertelme a pihenesnek HA NEM pihensz. Sajat magad lovod rogton tokon. Foleg ha eddig se komuves voltal hanem szellemi foglalkozasu. Ha mindenaron valamit csinalni akarsz, az ellentettjet javaslom, pl fizikai dolgok. A lenyeg, h minimal agyi munka (azt a szerved pihenteted ami kiegett) sok mozgas. Lehet barmi, a fantaziad szab hatart, google chatgpt millio otlettel tud bombazni. World is your oyster, mondjak.

  Az ido a legertekesebb dolgok a foldon, az egeszsgeg utan. Use wisely….Ha kint logatod a labad egy sorrel es hallgatod a madarakat, nekem ebbe tartozik. A digital detox kritikus ebben az idoszakban, unpluggednek lenni fontos. Persze, mehet a poszt szoc mediara, de ne az egesse a pihenesre szant idod.

  A fokusz legyen magadon. Biztos van egy vegtelen listad amikre vagysz, ideje leporolni es a dolgok tobbseget kibaszni rola a picsaba. Ha fontos lenne mar reg nekialltal volna. Na ha a lista felezodott, mehetnek a kisebb dolgok, hogy legyen sikerelmeny. Aztan johetnek a nagyobbak es igy tovabb…kozte tarts szunetet.

  Es ne hallgass senkire (ram se), masok gyavak meglepni. Inkabb letolnak 40 evet a mokuskerekben evi 4-5 het pihenovel ami arra eleg h birjak a rabigat, majd nyugdijban szethullva birnak 10 evet azt ennyi.

  1. hamarosan lesz erről szóló bejegyzés, de röviden: fokozatosan egyre többet dolgoztam, aztán hirtelen lett vége, még januárig kihúztam volna, ha rajtam múlik. Sajnos a legnagyobb célomat nem értem el, azt sajnálom, de majd lassan, munka mellett…

Comments are closed.