Tai Lopez szélhámos vagy zseni?

Az internet új kihívások elé állított mindannyiónkat. Többek között kitett internetes értékesítőknek, akikkel soha nem találkoztunk volna (Tai Lopez egészen biztosan ilyen).

Mivel ezen blog miatt nagyon sokat foglalkoztam internetes marketinggel, tartalomgyártással, rengeteg csalóval, sarlatánnal találkozom.

A bejegyzésben leírt információk a marketing és egyéb ingyenesen elérhető anyagok alapján képzett személyes vélemény. Az értékesítők legtöbb terméke a fizetési fal mögött számomra elérhetetlen, így azok tartalmára, mélységére csupán spekulálni tudok. A pontértékek önmagukban nem jelentenek értékítéletet (talán a kamuguru pont ez alól kivétel), céljuk inkább az értékesítői hozzáállás felmérése.

Az összes „mindset” jellegű kurzus teli van kamuval. A kamu elválasztása a valóban működő módszerektől évtizedekbe telik. Az értékesítők pedig különösen jók abban, hogy sokat beszéljenek homályos dolgokról, úgy érezd, mintha értéket kapnál, de ez soha ne történjen meg.

Éppen ezért nem tudom azt mondani, hogy teljesen felesleges lenne bármelyik guru kurzusa, csak azt tudom mondani, hogy az értékesítés alapján én személyesen megtévesztőnek, túl drágának vagy szimplán sarlatánnak tartom.

Tai Lopez

Szerintem nincs olyan, aki ne látta volna a „Here in my garage” hirdetését.

Tai Lopez egy értékesítő. Elad. Bármit. Méghozzá nagyon jól.

Ugyan azt mondja, hogy sikeres üzletember (nightclub és szélhámos randihonlapok üzemeltető) volt már a kurzusai előtt is, de erre nálam sokkal ügyesebb emberek nagyon kevés nyomot találnak. És ami az internet korában eltűnik, az nem volt annyira sikeres…

A lenti képen a szermélyes értékelésem egy 10-es skálán:

Tai Lopez
Az eredeti kép forrása: tailopez.com

Ezután jött a már említett youtube reklámos korszaka. Ez az, amit én személyesen teljes mértékben átverésnek tartok.

Amikor valaki a gazdagságával dicsekszik egy reklámban, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy bérelt a Lamborghinije. Ezen kívül az önellentmondásokba ütköző kurzusát százezreknek adta el csodaszerként. (Állítólag egy időben többet költött youtube reklámra, mint a Coca Cola, ezért két teljesidős google alkalmazott foglalkozott vele – ez nem kis szó.)

Ahogy már korábban írtam az értékesítési funnelről, általában nem az első szint a drága. A következő szinten válsz fejőstehénné. Sajnos nem találtam forrást, hogy hogy nézett ki korábban a funnelje, de nem csodálkoznék, ha az elején személyes „coachingokat” is vállalt volna.

Értékesítése jelenleg

Ingyenesen elérhető alap önsegítő és pénzügyi információkat ad el elég masszív áron 67$-ért, ráadásul ez havi díj, szóval ne felejtsd lemondani. Ezen felül van valami „millionaire mentorship” programja. Ez már kifejezetten a veszélyes helyzet, hiszen a meggazdagodás akármennyi pénzt megér. Ez esetben mindössze 500 dollárért tied lehet.

Különösen aggasztó, hogy nyilván elkeseredett, fiataloknak piacosítja ezt (azon túl, hogy mindenkinek), akik még nem láttak gazdag embert, így könnyen elvakítja őket a csillogás.

Újra csak azt mondom, hogy ő egy értékesítő. Az internet világában ez egy hatalmas probléma: nem a szakemberek lesznek sikeresek, hanem akik legjobban adnak el. (Nem mondom azt, hogy az offline világban ez ne lenne baj.)

Mostanság az ún. mentorboxot promótálja, ebben is van jelentős upsell, bár meglátásom szerint ennek az üzleti modellje inkább az, hogy folyamatos alacsony díjjal benntartsa az érdeklődőket.

Az utóbbi 10-12 évben véleményem szerint Tai megszedte magát rendesen, ezért a Lambó már nem bérelt, illetve egyre közelebb kerül a valódi üzletember kategóriájához, azon sem csodálkoznék, ha abbahagyná az agresszív marketinget és teljes mértékben valódi üzletek felé mozdulna. Vele kapcsolatban azt hiszem, hogy igaz lesz: „Csak az első millióimról ne kérdezzetek!”.

Összességében azt gondolom, hogy a marketingje nem őszinte, a múltja mindenképp kérdéses, de vannak értékes anyagai. Éppen ezért nem kapja meg a tökéletes kamuguru pontot, de múltja miatt mindenképp közel van hozzá!
Jobban jársz, ha elkerülöd!

Szabó Péter vagyok a KonyhaKontrolling szerkesztője. Azért készítem ezt az oldalt, hogy a pénzügyi tudatosságot fejlesszem. Ha bármi kérdésed lenne a pénzügyekkel kapcsolatban, keress bátran. A lenti videó a személyes pénzügyi coaching szolgáltatásom bemutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük