Vállalkozások adózása – ennyit kell adózni a nettó árbevételből 2023-ban

Egyéni vállalkozók számára – könyvelő helyett

A KATA változások miatt létrehoztunk egy könyvelés segítő platformot, ahol havonta egy pizza áráért pontos információt kapsz arról, hogy hogyan tudod magadat könyvelni, ha szolgáltató egyéni vállalkozó vagy cégautó és munkavállaló nélkül.

✔️ Pontos leírás és videó minden releváns beszámolóról – e-mailes emlékeztető a határidőkről

✔️ A könyvelői költségek töredékébe kerül

✔️ E-mailes kapcsolattartás

Iratkozz fel még ma ezen a linken.


A lenti táblázatban könnyen ki lehet számolni, hogy az egyes adózási formáknál mivel jársz a legjobban, mennyi kerül az árbevételből a zsebedbe. Nem vettem figyelembe egyéb költségeket, melyek befolyásolhatják a teljes képet (például más a könyvelő díja vagy bankszámlát kell nyitni, melynek plusz költsége van). Mobilos felhasználók elnézését kérem, sok az adat, de számítógépen is a teljes képernyős használatot javaslom.

VIGYÁZZ! A jogi forma (Kft, egyéni vállalkozás, Bt.) nem ugyanaz, mint az adózási forma (KATA, KIVA, TAO-s), de az egyes jogi formáknál más-más adózási forma érhető el. A lenti táblázatban 4 gyakori kombinációt mutatok meg (és a móka kedvéért odatettem a munkavállalót is). Infók és adatok alul:

Ha már képes vagy rendszeres megtakarításra, jelentkezz befektetési oktatásomra!

A teljes képernyős módhoz kattints ide. A tábla működése szerintem érthető, éves összegeket kell felvenni bele. A legfontosabb része a bevétel és a költségek összesen (ebbe a főállású vállalkozó bérét és járulékait nem kell belevenni, de a munkavállalókét igen!).

A befektetési oktatást itt találod!


Segítség

Induló vállalatoknak mindig érdemes elgondolkozni, hogy nem jobb-e egyéni vállalkozást nyitni. Ilyenkor az elején egyszerűen be lehet jelentkezni a személyi jövedelemadó hatálya alá, ami többé-kevésbé úgy adózik, mint egy TAO-s cég, tehát költségei elszámolhatja, azaz mellékállásban előfordulhat, hogy nem is kell adót fizetnie. A könyvelése azonban sokkal egyszerűbb. Az általányadózással bekerült a táblázatba, mivel a legújabb törvények szerint az gyarkolatilag értelmét vesztette!

Amikor már rendszeres számviteli profitot érünk el, a KATA jó választás volt. Írtam már arról, hogy mennyire elhibázott koncepció a kisvállakozások tételes adója. Gyakorlatilag 12 milliós bevételig évi 650 ezer forint adót kell fizetni főállású vállalkozóként is. Mellékállásúként 350 ezret. Évente. Bármilyen más adózási forma esetén a főállású vállalkozóknak csak a privilégiumért, hogy vállalkozók lehetnek ennek legalább dupláját kell fizetni, és ez csak az adó és járulékfizetés, akár 0 árbevétellel is!

Mára az átalányadózás lehet az új KATA, de ott a főállásúaknak van alap adója és évi 1,2M feletti jövedelemnél gyorsan szalad fel az adókulcs.

vállalkozások adózása

Figyelembe vett adónemek

A munkavállalónál egyértelmű, ott kizárólag a nettó árbevételt veszi figyelembe, ebből fizeti a szocho-t, a szakképzési hozzájárulást és a bruttó bért terhelő adókat. Pontosabb számolást itt tudsz végezni. (Mivel a vállalkozás szempontjából figyeljük, ezért erre az összegre a HIPA-t is figyelembe vettem, de ez lehet vita tárgya. 🙂 )

Helyi iparűzési adó az árbevétel és bizonyos költségek (főként anyagköltség) különbsége. A 8M forint nettó árbevétel alatti cégeknél az árbevétel 80%-át is alapul veszi attól függően, hogy azzal jár-e legjobban. Átalányadónál az adóalap 1,2-szeresének az adókulcs szerinti összege.

A munkabér után azonban adózni kell, az eszköz a munkavállalók bruttó bérére 13% szocho-t számol (KIVA esetén 10%-ot). A főállású vállalkozók bérét a minimálbérként számoltam el (a szocho minimuma náluk 12,5%-kal magasabb).

Az átalányadónál 1,2M jövedelem felett összevont jövedelemként adózik (összesen 46,5% adó számolható a bevétel átalány költség feletti részére). A táblázat a 40%-os átalánnyal számol. Vigyázz, nem kiemelt tevékenységnél ~28M-s árbevételig lehet átalányadót használni!

Az vállalkozói SZJA-s egyéni vállalkozó vállalkozói SZJA-t (9%) fizet és osztalékadót (15%) fizet. Ezeket azonban a valódi, számlával igazolt költségei után kell befizetnie. Amennyiben nem éri el egyéb tevékenységével a szocho fizetési maximumot, azt is be kell fizetni (13%).

A TAO esete nagyon hasonló, ám ott társasági adót (9%) kell megfizetni az osztalékadó mellett.

A KIVA mértéke 2022-től 10%, mely a társasági adót és a szochot váltja ki lényegében.

Az egyszerűség kedvéért nem vettem figyelembe a tényt, hogy bizonyos vállalkozások el tudják határolni a veszteségeiket, ami csökkentheti az adóterhet.

Ezen kívül beletettem a táblázatba, hogy mennyi kerül legálisan a vállalkozó zsebébe, mi az, amit szabadon elkölthet (eredmények 3. oszlop).

Összefoglalva a vállalkozások adózása nem egyszerű téma, de remélem hasznos volt számodra ez az eszköz. Ha úgy érzed, hogy hasznos volt ez az összeállítás, támogathatsz egy pizza megvásárlásával vagy a facebook oldalam kedvelésével.

2 comments on “Vállalkozások adózása – ennyit kell adózni a nettó árbevételből 2023-ban

    1. Lehetne, de akkor a kis számok nagyon nehezen lennének láthatóak. A lényeg sokat nem változik (max a főállású vállalkozó adói csökkennek). Illetve nyilván kiesnek egy szint felett a kis adók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük