Válts át mindent euróra MOST!

Szeretek az interneten beszélgetni, és néha vitába is kerülök. Ez részben az én hibám: míg coachingokon és befektetési oktatáson igyekszem a szimpatikus oldalamat mutatni, online néha egészen kellemetlen ember tudok lenni. Ennek az egyik oka, hogy van pár alap befektetői hiba és tévhit, melyekhez sokan bármilyen ellentétes bizonyítékkal szemben ragaszkodnak. Ma az ilyen fajta rövidlátásról lesz szó, részben azért, mert jelenleg mindenki a devizaváltás gondolatával játszik. Persze teljesen érthető, hogy nem látunk át minden befektetési alapvelvet, hogy hibákat követünk el, elvégre senki sem születik befektetőnek. Azt gondolom, hogy ezért érdemes ilyen blogokat követni, vagy akár eljönni a befektetői oktatásra.

Jelentkezz befektetési oktatásra!

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

Aktuális trend

A piac – tőkepiac egy közösségi tér. A befektetők (néha tudtuk nélkül) kapcsolatban vannak egymással, hasonló híreket olvasnak, hasonló fórumokat látogatnak. Így néha kialakul egy általános piaci hangulat; ha sokan indulnak egy felé, akkor annak nagy hatása lesz.

Az egyik problémát az okozza, amikor a kisbefektetők (lehetőleg jó nagy késéssel) felülnek erre a vonatra. Már önmagában az is furcsa, hogy hirtelen ő is arra akar menni, mint a többiek, hiszen eddig tetszett neki amit csinált, de az igazi baj ott kezdődik, amikor azt hiszi, hogy a hangulat örökké fog tartani, és hogy ezzel valami okosat csinál.

devizaváltás

Senkit nem akarok ezzel leszólni, a legtöbb gazdasági modell is jobb híján az éppen aktuális helyzetből indul ki, tehát implicit extrapolációval dolgozik. A piaci trendek sokszor azonban ahogy kialakulnak, úgy el is múlnak. Aki pedig azt gondolta, hogy örökké fognak tartani, az hoppon marad.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, jelenleg ezrek keresik minden nap, hogy hogyan lehet euróra váltani mindenüket. Ennek a legfőbb oka, hogy az utóbbi pár hónapban a forint gyorsan gyengült, néha még az állampapír hozamánál is jobban, tehát sokan levonják a logikus konklúziót, hogy azt kell venni. (Persze azt már csak ügyesebbek vették észre, hogy az euró is nagyot esett a dollárral szemben, de hát az a hírekben nem annyira gyakori.)

Erre a logikára mindig tikkelek kicsit. Pont ugyanezzel a logikával meg lehetne állapítani, hogy tőzsdére sem szabad rakni a pénzt, a legtöbb fejlett világ devizája jobban teljesített január óta, mint a tőzsde.

Van néhány hatalmas probléma:

Egy deviza soha nem befektetés!

Ugyanolyan inflatorikus eszköz, mint az összes többi. Lehet, hogy 5%-os inflációt 2-re cserélsz, de ettől nem vagy zseni, csak kevesebbet vesztesz. Ráadásul átváltási árfolyamokra spekulálsz, miközben azt hiszed, hogy befektetsz. (A befektetés definíciójáról itt olvashatsz.)

Különböző kockázatokat hasonlítasz össze

Ha forintban van a fizetésed, és forintban költesz, akkor befektetés nélkül az infláció a veszteséged. Például, ha hamarosan magyar terméket vennél, akkor a kockázatod jól kifejezhető: a termék árának növekedése (~infláció). Ha ugyanebbe belekevered az árfolyamváltozást is, akkor már jelentősen magasabb kockázatot vállalsz, hiszen a termék árának változásán felül a devizakockázatot is futod (természetesen import termékeknél előfordulhat, hogy kockázatot csökkentesz devizaváltással, de nem ez a jellemző – lásd még ragadós árak).

Ma még lehet, hogy nem tudsz elképzelni olyat, hogy 10-20%-kal erősödik a forint; őszintén, én sem. Az átváltási árfolyam viszont sajnos-szerencsére nem az én képzeletemre van bízva, tehát előfordulhat ilyen helyzet. Különösen igaz ez akkor, ha nemcsak készpénztartásban (euró számlán tartása) gondolkozunk – ami, lássuk be nem egy okos megoldás általában –, hanem alternatív (biztonságos) befektetésben is.

Pánikból cselekszel

A pánik soha nem jó tanácsadó. Mindig érdemes először lenyugodni és végiggondolni, hogy miért csinálod, amit csinálsz. Ne érts félre, nem gondolom, hogy valakinek forintban (vagy bármilyen devizában) kéne tartania a nyugdíjra szánt, hosszú távú megtakarítását. Kevés szofisztikált befektető csinál ilyet, annak is komoly oka van. Az oktatások alkalmával is azt javaslom, hogy válassz egy olyan szisztematikus befektetési stratégiát, ami mellett ki tudsz tartani. E nélkül nagyon nehéz eredményeket elérni. Tedd fel magadnak a kérdést: eddig miért volt jó a forint (vagy egyéb más eszköz), mi változott? Korruptabb lett a kormány? Nagyobb lett a válság valószínűsége? Esetleg a tudásod hiányzott, ami most a hírek hatására lett meg? Ha ezekre nemmel válaszolsz, akkor könnyen lehet, hogy csak pánikolsz.

Okosabbnak hiszed magad a piacnál

Talán ez a legnagyobb és leggyakoribb befektetői bűn. Azzal, hogy most adsz el valamit, arra fogadsz, hogy te jobban meg tudod ítélni a helyzetet, mint a piac. Ez egyáltalán nincs kizárva, de remélem, hogy jó okkal gondolod ezt.

Gondold csak végig: honnan tudod, hogy a félelem, amit te átélsz, nincs még beárazva? Ha évekig 410 forint lesz az euró, akkor is azt fogod gondolni, hogy jó döntés volt? (A bejegyzés írásának az időpontjában ennyi volt éppen, kíváncsi vagyok, hogy az olvasó fejében éppen milyen aktuális árfolyam van.)

További gondolatok

Sokan hiszik azt, hogy az aktuális trend örök. Pedig nem, a trendfordulók fájdalmasak tudnak lenni. Senki sem tudja, meddig tart egy adott trend – ha tudnánk, nem trend lenne, hanem azonnal beállna a kialakuló szintre. 🙂

Igyekezz nem vállalni olyan kockázatokat, amelyeket nem tudsz, vagy nem akarsz elviselni. Ha pedig nem akarsz kockázatot vállalni, akkor ne érezd magad rosszul a gyenge teljesítmény miatt. Akkor sem, ha mindenki hülyének néz a PMÁP miatt. Teljesen rendben van, ha ez a megfelelő számodra. Nyilván sok évnél, jelentős pénznél érdemes lehet kockázatot vállalnod, de nem kötelező – természetesen ez nem ment fel azalók, hogy ismerd ennek is a hátulütőjét. De tovább megyek, ha nincs elég tudásod ne kockáztass! Persze ha a tudás hiányzik, szívesen ajánlok könyveket, de őszintén hiszek a befektetési oktatásom hatékonyságában is.

Ezzel nem azt mondom, hogy a devizaváltás most nem jó dolog. Simán lehet, hogy annak lesz a legjobb hozama. De még ha így is lenne, az önmagában nem jelent semmit. Hiszen ha csak kapkodsz, garantáltan mellényúlsz!

Azt javaslom, hogy találj egy neked megfelelő befektetői stratégiát és ragaszkodj hozzá. A napi hírek hallgatása általában csak a zaj fogására jó, amit a pánik csak erősít, végül pedig átlag alatti eredményt érsz el.

25 comments on “Válts át mindent euróra MOST!

 1. Az euro, és a dollár 10-12 éves chartjára érdemes ránézni, hogy lássuk igazából mennyit gyengült a forint. Ez alapján nem rossz stratégia folyamatosan váltani vmennyit, ill. nem forint alapú eszközöket is tartani. Amit még szoktam ajánlani példának, az a török líra árfolyama a dollárhoz képest… Ezek a száraz adatok. Amikor kérdeznek, rögtön ezeket mutatom meg, de rögtön mondom, hogy ez nem azt jelenti, hogy azonnal mindent át kell váltani, csak azért mutatom, hogy érlelődjön pár gondolat, pl olyanok is, hogy mi a hasonlóság/különbség a magyar és a török helyzet között. Persze ehhez tudni kell, hogy mi a magyar, és mi a török helyzet, és értelmezni is kell. Na ez az, amit már az átlag nem hajlandó vmiért megtenni, és inkább keresi a gurukat, a nyájat, és hallgat a hirtelen érzelmi löketekre. Sajnos senki nem könnyíti meg a helyzetünket, mint ha a vezetőknek is elemi érdeke lenne az önállóan gondolkodni képtelen reaktív tömeg, és ez vhol elég szomorú. A megoldás, hogy a nagy képet kell nézni, és annak a időnek egy részét amit mondjuk bulvár hírekre, (ebbe a ker TV-k híradóit is beleértem) és közösségi médiára fordít az ember, tanulásra kell fordítani, ill. mindig több, és hiteles hírforrást kell figyelni, „szintetizálni” az információkat. Mondhatjuk, a legkényelmesebb, de egyben legdrágább dolog hülyének maradni. Sajnos nagyon sokan vannak a „nem tudott nem tudás” állapotában, és abból a legnehezebb kitörni…

  1. ra lehet nezni a 10-12 eves chartra de azok most is kb ugyanazt mutatjak mint fel eve, ezek a “befektetok” meg par hete lettek ilyen “felvilagosultak” hogy mindent dollarra akarnak valtani. Szerintem felesleges ilyenekkel harcolni, anyos is epp Rockefeller-t megszegyenitve akar egy ingatlant eladni ugy hogy kozben ketto ugyanolyan adottsagut vesz helyette. Legalabbis igy gondolja menni fog

 2. “Egy deviza soha nem befektetés!”

  na kellett ez megint, mindjart jonnek a bitcoin tozsdecapak es jol megaszondjak hogy nem is igy van

  1. Természetesen a valuta vétel is befektetés. Teljesen mindegy,hogy OTP részvényben vagy USD-ben fogunk egyazon idő alatt pld 20%-ot.Az infla pedíg közben 10%. Persze akkor az igazi a nyereség,ha eladás után visszaerősödik a HUF.

  2. @Puskas en sosem spekulalok az arfolyamokra, profitot termelo cegeket tartok immaron 6 eve de tervben van a tovabbi 2-3 evtizedre ugyanigy. Innen nezve azert az OTP reszveny nem egyenerteku azzal hogy !valutat! tartasz a parnad alatt (mert a valuta az papirpenz)

 3. „Gondold csak végig: honnan tudod, hogy a félelem, amit te átélsz, nincs még beárazva?”
  Ismerek ilyen embert. Ő soha nem vesz semmit, hiszen már minden be van árazva, a piac mindig okosabb. És emlékszem 2016-ra, amikor megvettem életem első paneljét. Már bőven a mindenkori csúcs felett. 1nap alatt döntöttem mert akkor annyira pörgött. És pont ez az ember mondta, hogy pánikból cselekedtem, inkább megvárja míg fordul a trend…azóta is várja albérletben immáron 6 éve….

  1. Örülök neked, azonban honnan tudod, hogy ez nem szerencse, hanem az eszednek a következménye? Mármint egy nyertes kaszinómenet után nem tartod magad félkarú rablózseninek, ugye?

  2. valami azt sugja hogy ha nem igy alakultak volna az ingatlan arak akkor most a haverod kommentelne itt “N” alneven es azt ecsetelne hogy probalta az egyik baratjat lebeszelni, bezzeg o latta hogy nem erdemes husz evre eladosodni ilyen magas aron azert hogy egy panel lyukat vegyel

 4. Mivel várható értékben a félkarú rablók viszik a pénzt, így nem :).
  Hát én akkoriban annyit csináltam, hogy kiszámoltam az akkori bérleti díjak alapján, hogyha 5évig lakok benne, és utána a válság legmélyebb áráig lemenne az ár, akkor is nullán vagyok. És ennek kis esélyt adtam, hogy addig lecsökkenjen, ezért belevágtam.
  Az utalást természetesen értem, hogy bármely rossz döntés kis szerencsével lehet pozitív végkimenetelű. Viszont én a hozzászólásban arra szerettem volna reflektálni, hogyha bizonyos megfontolások alapján (nem pánikból, mert azzal a résszel egyet értek) muszáj belevágni dolgokba, annak ellenére hogy valószínűleg nem vagyok okosabb, mint a piac. És utólag megvizsgálni, hogy jól mértem-e fel az adott döntés k9rülményeit, vagy hibáztam-e, ebből pedig tanulni. Hiszen ha mindig azt feltételezem hogy a dolgok be vannak árazva, és butább vagyok mint a piac, akkor mibe vágjak bele? Adott vállalatnak részvényét, aminek most „jól megy” a jelentés alapján? De hát az már lehet be van árazva. Vagy indexeket, ha úgy néz ki jön a az ukrán orosz béke? De mire azt látom, már be van árazva… stb. Mindenre el tudom ezt mondani.
  Köszönöm, hogy leírhattam, remélem nem tűnik bántónak a komment, csak az észrevételem szerettem volna megosztani.

  1. Ja, már értem. Tehát a befektetésednek nem az ad értelmet, hogy az árán nyertél, hanem mert termelt neked, ezért nem vártál a „jó beszállóra”. Teljesen korrekt, csak azzal egészíteném ki, hogy ha buktál is volna, akkor is lehetett volna jó döntés.
   Nyilván a lakhatás szívás, mert szükséglet és nehéz diverzifikálni, de ez egy másik történet. 🙂

  2. Na jó, de azt honnan tudtad, hogy az akkori bérleti díjak maradnak 5 évig? Logikusan, ha csökken a lakás ára, csökken a bérleti díj is (na persze késéssel, meg talán nem is, de akár csökkenhet is), és akkor simán lehet, hogy kevesebbet spórolsz a bérleti díjon, mint amennyi a lakás értékvesztése (lett volna a hipotetikus esetben). Szóval utólag azt látod, hogy az eredmény pozitív lett, de a várható értékről nem tudsz semmit, lehetne félkarú rabló is:-)
   De nyilván az is egy döntés, ha nem veszed meg és minden pillanatban meghozod az egyik döntést – de például vehettél volna a panel árán párszáz dolláros árfolyamon BTC-t és eladhattad volna 100x-os haszonnal és sokkal jobban jössz ki – nem azért mert én vettem (nem), vagy mert coin hívő lennék (nem), csak jelzem, hogy ebből a szempontból kifejezetten rossz döntést hoztál, ha csak az eredményt nézzük.

  1. Emlékeim szerint a mondás úgy hangzik, hogy „aki érti csinálja, aki tudja tanítja, aki nem is tudja, nem is érti az testnevelőtanár”. Mindenesetre a tied is egy vélemény, érdemes volt leírnod.

  2. @Geroce koszonjuk hogy itt oktatod nekunk ezt a vegtelen eletbolcsesseget, van meg valami amit tudnunk kell?

  3. youtube.com/watch?v=7qOfkmhp9qw
   Úgy van, hogy aki nem tudja csinálni, az tanítja, aki tanítani se tud, abból lesz a tornatanár.

   Itt inkább ez úgy applikálható, hogy aki úgy akar keresni a befektetési piacon, hogy nem kockáztat, az tanítja, vagy főleg bróker – tudástól függetlenül:-)

   Na de ki ne akarna kockázat nélkül keresni.

 5. A címbe tökre kellet volna valami idézőjel, mert majdnem töröltem a könyvjelzőt….
  Még jó, hogy kicsit beleolvastam, a liratkozást keresve.
  A „fórumokon” megnyilvánuló a valahol hallott ék-egyszerű szabályt visszaszajkózó magabiztos papagájt olvasshatok máshol is. 🙂

 6. Nem értek hozzá. De könyörgöm, mit olvassak, ami kiemelkedik a zajból és igaz is? Ki mondja meg előre, hogy mikor lesz trendforduló? Mi értelme évekre lekötni pár százalékért a pénzt, ha a forint inflációja valójában 40℅, csakmég nem tudni, hogyévente vagy havonta?

  1. Ha neked a jövőben van szükséged a pénzre, akkor hamis dilemma, hogy mennyi a reálhozam.
   Épp arról szól a bejegyzés, hogy senki nem tudja a trendfordulót, ezért a napi árfolyam, annak ezer és ezer elemzése nagyjából semmi plusz infót nem hordoz.
   Amiról beszélni kell, hogy a céljaidnak, kockázatvállalási hajlandóságodnak és preferenciáidnak mi a megfelelő portfólió. A többi nagyjából zaj.

 7. youtube.com/watch?v=7qOfkmhp9qw
  Úgy van, hogy aki nem tudja csinálni, az tanítja, aki tanítani se tud, abból lesz a tornatanár.

  Itt inkább ez úgy applikálható, hogy aki úgy akar keresni a befektetési piacon, hogy nem kockáztat, az tanítja, vagy főleg bróker – tudástól függetlenül:-)

  Na de ki ne akarna kockázat nélkül keresni.

  A www. miatt spambe dobja, bocsi 🙁

 8. Sziasztok! En ugy dontottem, hogy valtom at a forintjainkat ami megmarad honap vegen eurora. Az lenne a kerdesem, hogy az szerintetek olcsobbra jonne e ki, ha a revolutra utalok, ott atvaltom, es visszautalom, mintha a bankon keresztul valtok dragabb arfolyamon? Van egy kis premium allampapirunk, van euros is, a tobbit nezegetnem inkabb az erstes devizaszamlamon. Masba nem merek belefogni.

  1. Revolutra befizetés kártyával (nem utalással) és akkor igen, olcsóbban jön ki. Értem a félelmet a valódi befektetésektől, mégis az időtávval együtt lehet, hogy érdemes befektetni a pénzt.

 9. Koszonom!
  Majd ha lesz boven felre tett penzunk, akkor lehet elkezdek a random capitalon az etfeket venni, de most olyan instabillnak erzem a magyar gazdasagot, hogy nem.

 10. 394 az EUR/HUF arfolyam de ilyenkorra mindig elulnek azok a hangok akik eddigre egy ingatlan arat valtottak at 410-nel panikban

Comments are closed.